boek 3 de ogen van de condor

 

1. De zakelijke gegevens

 

Titel : De ogen van de condor
Auteur : Lydia Rood

Uitgeverij : Wolters-Noordhoff
Jaar van uitgave : 2008
Aantal bladzijde : 215

2. samenvatting van het boek

 

Ramiro woont in een klein dorpje in de bergen van Colombia. Het leven is zorgeloos totdat de paramilitairen het dorp overvallen. De ouders van Ramiro’s beste vriend, Miguel, worden vermoord. De zus van Miguel, Liseth, wordt meegenomen. Ramiro vlucht met zijn oma, Dona Martha, de bergen in. Een aantal dagen later keren ze terug naar het dorpje. Als Ramiro zijn vriend over wil halen om Liseth te bevrijden, loopt Miguel weg. Niemand weet precies waarheen. Ramiro gaat zijn vriend zoeken. Hij vindt hem in de grote stad. Ramiro en Miguel hebben gehoord dat Liseth voor de paramilitairen werkt. De jongens willen haar bevrijden. Het lijkt hen handig zich aan te sluiten bij de guerrilla’s om zo aan informatie over Liseth te kunnen komen en om haar bij een aanval te kunnen bevrijden. Ze gaan naar een kamp. Daar worden ze ingelijfd. Vanaf dat moment mogen ze hun eigen namen niet meer aanhouden. Miguel heet vanaf nu Ernesto en Ramiro heet Rafael. Ze krijgen een zware training in het kamp. Ze moeten huishoudelijke klussen doen, krijgen schietles en leren een ‘nieuwe’ geschiedenis over hun land.
De jongens realiseren zich niet waar ze aan begonnen zijn. Ze moeten zich bewijzen. Weglopen kan niet meer, want verraders, zo wordt hen duidelijk gemaakt, worden omgebracht. Ze moeten mee op patrouille, ze zaaien dood en verderf in dorpjes.
Er komt een overloopster het kamp binnen. Het blijkt Liseth te zijn. Vanaf dat moment is het kamp waar ze zitten niet meer veilig. Snel wordt het kamp afgebroken. Ze gaan op weg naar een andere plek om het kamp op te slaan. Onderweg komen ze langs de vallei waarin hun dorpje ligt. Ze besluiten te ontsnappen. In het dorpje aangekomen blijkt iedereen vertrokken. Ze hebben er niets te zoeken. Ze besluiten zo snel mogelijk terug te keren en te doen alsof ze een tip hadden gekregen dat er para’s in het dorpje waren en dat ze zelfstandig op onderzoek uit waren gegaan. Dan wordt ontdekt dat Liseth een peilzender bij zich heeft, ze is dus een spion.
Liseth moet onmiddellijk geëxecuteerd worden, maar ze is niet te vinden. Rafael geeft opdracht aan een medestander om de militairen in te lichten. Die komen en omsingelen de groep. Rafael geeft zich over en ook een aantal anderen doen dat. Ze worden door de militairen flink aan de tand gevoeld.
Tenslotte keren ze terug naar Rafaels oma die op een collectieve boerderij leeft met een aantal gevluchte gezinnen. Hier proberen ze allemaal op hun eigen wijze een nieuw bestaan op te bouwen.

 

3 over de Auteur

Lydia is de oudste van zes kinderen; ze heeft vier broers en een zus. Als kind schreef ze ook al veel. Na het gymnasium ging ze Spaans studeren aan de Universiteit van Amsterdam en journalistiek in Utrecht. Haar eerste boek werd gepubliceerd in 1982. In 1984 studeerde ze af in journalistiek en werd ze redacteur bij de Volkskrant. Daar was ze eindredacteur op verschillende afdelingen. In 1985 werd haar dochter Roosmarijn geboren. Drie jaar later haalde ze haar doctoraaldiploma Spaanse taal- en letterkunde. In 1991 koos ze ervoor om schrijver te worden, maar ze bleef voor diverse kranten en tijdschriften schrijven. Lydia Rood woont op Marken.



Profiel van Lydia Rood

Behalve kinderboeken schrijft Lydia Rood ook boeken voor volwassenen: thrillers (samen met haar broer), romans en erotische verhalen. Haar eerste kinderboeken waren spannende verhalen met detective-achtige elementen. Vervolgens begon ze meer aandacht te besteden aan haar personages, al blijven de detective-achtige elementen soms opduiken. Belangrijke thema's zijn vriendschap en vrijheid. Haar hoofdpersonen gaan vaak hun eigen weg, dwars tegen alle anderen in. De meeste van haar boeken spelen in het heden en in Nederland, een paar spelen in het verleden of in een ander land. Ook schreef Lydia Rood boeken voor beginnende lezers en vijf boeken met verhalen over Roosmarijn. In de Vlinders-serie schreef ze de boeken over Marike.

4Over het het boek

 

 

A. Ja ik vind van wel. Je ziet Ramiro, de hoofdpersoon van het boek. Op de achtergrond staan de twee beste vrienden van hem afgebeeld. Ook draagt hij de kleding die hij moet dragen van de bende waar hij bij zit.

 

 

B. Het boek is aan niemand opgedragen

 

 

  1. Het verhaal speelt zich af in een stadje midden in de rimboe. Deze heeft ze gekozen omdat hier de hoofdpersonen wonen en leven. Het speelt zich af in de grote stad hier speelt de weder ontmoeting van rafeal en michuel. Het speelt zich ook af midden in de rimboe omdat hier het kamp van de paramilitairen

     

     

    D. Het is uit het ik-persoon geschreven omdat je alles hoort en leest van de hoofdpersoon. Je krijgt ook zijn gedachtegang te lezen

 

 

E. Het boek heeft een gesloten einde er wordt precies uitgelegd hoe alles gaat lopen naar het verhaal

  1. Leeservaringen

    1. Het verhaal spreekt mij wel aan omdat ik vindt het altijd wel leuk om te lezen wat die mensen meemaken. Het verhaal heeft me niet aan het denken of een ander kant laten zien. Het verhaal is uitgekomen zoals ik dat dacht. Ik ben niet echt anders over het onderwerp gaan denken. Het onderwerp wordt goed uitgelegd. Ik vindt het onderwerp niet echt voorspelbaar. Ik heb nog niet echt een soort gelijke boek gelezen.

 

2.Het verhaal blijft boeien door de gebeurtenissen. Er zit genoeg tempo in het verhaal. Het verhaal gaat bijna alleen maar over de gebeurtenissen. Ik vindt dit wel prettig lezen. De gebeurtenissen hebben indruk gemaakt op mij. Omdat de de jongen mensen moeten dooden en dat zal ik zelf niet kunnen. Ik heb niks meegemaakt wat er in het verhaal gebeurt. In het verhaal staat niks wat ik mee wil maken.

 

3.De hoofdpersonen gaan voor het leven omdat ze een vriendin gaan redden en hier zetten ze hun leven op het spel. Alle andere personages zijn heel levendig. Ik kan me goed in de personages inleven. De hoofdpersoon vindt ik niet echt een held. Het gedrag vindt ik heel normaal en niet echt anders. De personages hebben mijn niet echt beinvloed. Niemand in het verhaal heeft mij echt aan het denken gezet. Je komt best veel van de personages te weten. Je hoeft zelf niet veel toe te voegen bij het innerlijke van de personages. Ze veranderen wel in het verhaal maar dit is wel begrijpelijk.

 

4.De gebeurtenissen zei om logische volgorde. Het verhaal is best spannend opgebouwt. Je vraagt je steeds af wat er gaat gebeuren. Het verhaal heeft geen ingewikkelde opbouw. Er is maar 1 verhaallijn en deze leest wel makkelijk weg. Er zijn geen vooruitblikken of

terugwijzingen. Dit maakt soms het verhaal wel ingewikkeld. Het is een plezierig slot omdat ze vertellen wat daarna gebeurt.

 

5.Het verhaal is makkelijk te lezen omdat ze geen moeilijke woorden gebruiken. De zinsopbouw is wel fijn. In het verhaal zijn wel veel beschrijvingen maar dit verandert het leestempo niet. Er zitten heel veel dialogen in maar dit moet bij het verhaal anders snap je er niks van.

6.Verwerkingsopdracht

Ik kies de opdracht dat je moet beschrijven wat de problemen van de hoofdpersoon.

 

De hoofpersoon had in het begin niet echt problemen en zijn leventje ging zoals een normaal leven ging. hij kon nog gewoon naar school en sport. Maar op een dag werden ze aangevallen door de paramilitairen. deze militairen roeide het hele dorp uit en Hierbij werdt zijn beste vriendin gegijzeld. Hij kon hier nog wel mee zitten. en besloot zijn vriedin terug te vinden. Dit lukte niet makkelijk en hij kon haar niet vinden. Op een dag vondt hij zijn vriendin maar het volgende probleem is dat hij niet wist hoe hij haar kon bevrijden. op een gegeven moment lukte het hem wel en konden ze weer het dorp. in het dorp waren geen problemen. hij kon dus nu gewoon zijn leven in rust verder leven.