1. De zakelijke gegevens
De titel: Hasta la Vista
De schrijver: Judith visser
De uitgever: Meulenhoff Boekerij B.V.
Aantal bladzijdes: 221 pagina's
Druk: 1ste druk 2013
2. samenvatting van het boek
Milla is 16 jaar, woont in Rotterdam en moet tegen haar zin met haar ouders op vakantie mee naar Menorca. Ze wil liever namelijk alleen met haar schoolvriendinnen op vakantie. Haar vader die beroepsmilitair is (Afghanistan), wil die bittere pil verzachten door haar Engelse vriendin Claire over te laten komen. Ze vliegen een dag later naar Menorca om daar in een luxe hotel onderdak te nemen. Claire onderscheidt zich in die zin van Milla dat ze veel meer uit is op contact met jongens. Voor de eerste de beste knul (Max)(dit is niet de eerste de beste knul. Maar wel de eerste nederlander) die voorbijkomt op het strand, valt ze in zwijm. Ze wil contact met hem en is bereid ’s avonds een boottocht te maken. Milla dekt haar door te zeggen dat ze aan een migraineaanval leidt, maar ze komt in de problemen wanneer Claire later die nacht in een doornat jurkje terugkomt en beweert dat ze door maar liefst drie knullen verkracht is, nl. door Max, Jeroen en Patrick. Milla is woedend. Claire wil niet dat Milla iets vertelt aan haar ouders, want die zullen dan weer op hun beurt haar ouders moeten inlichten en haar moeder kampt al met een abortustrauma.
Claire krijgt op Menorca te maken met angstdromen, waarin ze steeds weer opnieuw wordt verkracht door Max, Jeroen en Patrick. De hele vakantie wordt erdoor vergald. Vlak voordat Claire weggaat, stuurt ze nog een handgeschreven ansichtkaart naar huis. Na een week gaan ze terug en via Skype houden ze contact. Dan komt ineens het verschrikkelijke bericht in Rotterdam door dat Claire zelfmoord heeft gepleegd door zich op te hangen in haar kamer. Camilla en Milla wonen de begrafenis bij en Milla probeert daarna contact met Chan (Claires broer) te krijgen door hem te vertellen dat Claire in de vakantie verkracht is en dat ze heel bang was zwanger te zijn (haar moeders trauma). Chan en Milla besluiten wraak te nemen op de Hollandse jongens in Spaanse tijd. Haar moeder gaat elk jaar een week naar een tante in Cornwall en Milla mag deze keer alleen thuisblijven als ze elke dag contact opneemt met haar moeder. Maar dan komt diezelfde dag Chan Sawyer naar Nederland, een knappe, jonge rugbyspeler op wie ze meteen verliefd raakt. Maar eerst wacht er een andere taak: wraak nemen op de verkrachters.
Via een fake account op Facebook komen ze erachter dat (dit was gewoon hun eigen facebook account)Jeroen vrachtwagenchauffeur bij een bedrijf op Rotterdam-Zuid is. Milla heeft haar haar geverfd en zich heel anders opgemaakt. Ze gaat taan liften en Jeroen trapt erin.(jeroen twijfelt eerst wel door de stem van milla) Hij heeft een voorstelling van wat er mogelijk kan gebeuren met deze chick en ze spreken af voor die avond om te gaan stappen. Milla laat hem er met ogen open inlopen als ze naar een afgelegen parkje rijden en hij met haar wil vrijen. Op het moment dat hij wil beginnen, komt Chan in de auto en neemt hem in een wurggreep. Met een Stanleymes snijdt hij bij Jeroen zijn ballen eraf, die meteen in de vijver verdwijnen. Ze laten hem flink bloedend achter. Een flinke poging tot wraak kun je zeggen. Wanneer ze weer bij Milla thuiskomen, belt de moeder van Chan op om te vertellen dat de politie argwaan bij de dood van Claire heeft gekregen. Het lijkt erop dat het zelfmoordbriefje dat gevonden is, niet door Claire zelf is geschreven. Het zou wel eens moord kunnen zijn en ze willen het lijk opgraven om autopsie te doen. Chan is er ondersteboven van. Het blijkt bovendien dat het handschrift op de ansichtkaart op Menorca hetzelfde is als het handschrift van de brief. (hier komen ze pas veel later achter)
De angst die Milla heeft, wordt getroost door een innige kus van Chan. De volgende dag gaan ze op zoek naar nummer twee, Patrick. Die werkt bij een McDonalds restaurant op Zuid. Milla doet net alsof ze met haar moeder logeert in een Bastionhotel daarnaast en zich verveelt en paait Patrick met een sigaret. In de lunchpauze spreken ze af elkaar weer te zien. Chan blijft op de achtergrond afwezig, wanneer Patrick en Milla in de lunchpauze in de auto stappen. De jongen krijgt een berichtje van Max dat Jeroen gisteren gewond is aangetroffen. Milla wil naar een afgelegen plekje en daar wacht natuurlijk Chan weer die met zijn Stanleymes dezelfde truc uithaalt als de dag ervoor. Ook Patrick mist daarna zijn ballen. Ze nemen zijn telefoon mee en onderweg worden ze gebeld door Max die met Patrick wil praten. Ze spreken af op een rustige parkeerplaats, maar Max ruikt onraad. Hij rijdt met Milla naar een afgelegen kraakpand en vraagt haar waarom ze dat allemaal doen. Milla vertelt van de verkrachting, maar Max ontkent alles, wat een onzin is dat verhaal van Claire. Het is Claire zelf die heel raar is gaan doen. Ze was dronken en was met haar hoofd tegen de boot geslagen. Het was juist Max die haar leven had gered en hij had haar zeker niet verkracht. Claire was zelf naar het hotel gelopen. Milla gelooft hem niet. Wanneer Max gevaarlijk wordt, is ineens Chan ter plaatse. Max ontsnapt en roept dat hij de politie zal bellen vanwege zijn ontmande vrienden. Hij rijdt weg in zijn auto en Chan en Milla achtervolgen hem. Op de Charloisse Lagedijk knalt Max tegen een lantaarnpaal. Hij is dood. Milla vertelt wat Max aan haar heeft verteld. Ze geloven het niet. Ze gaan weer naar huis en Chan gaat voor de eerste keer met Milla naar bed. Het doet wel een beetje pijn, maar ze vindt het geweldig. Wanneer ze bijkomen van die ervaring, belt de moeder van Chan weer. Ze vertelt dat er een autopsie is gedaan en dat bij Claire hersenletsel is aangetroffen door een harde klap waarschijnlijk. Ze lijdt aan confabulatie, wat herinneringsvervalsing betekent. Ze kan daardoor alles verzonnen hebben door de klap tegen de rand van de boot.(dit weet de moeder eerst niet dat ze een klap tegen de boot heeft gehad) Milla en Chan schrikken: waarschijnlijk heeft Max gelijk gehad en hebben ze zelf drie jonge mannen gewond en gedood. Ze komen in gewetensnood. Chan besluit snel naar Engeland te vertrekken voordat moeder weer thuiskomt. Milla brengt hem weg. Als ze weer thuiskomt, ligt er een Metro op de vloer. Er staan een bericht in die krant dat er een ernstig ongeluk is gebeurd op de Charloisse Lagedijk, waarbij de bestuurder zwaar gewond is afgevoerd. Milla schrikt zich dood. Max is dus niet overleden. Het is allemaal nog maar net begonnen.
http://www.scholieren.com/boek/12507/hasta-la-vista/zekerwetengoed
ik heb deze aanpassingen in de tekst gemaakt omdat het verhaal zonder de aanpassingen niet helemaal klopt. Ook heb ik deze aanpassingen gemaakt zodat het verhaal wat duidelijker is.
3 over de Auteur
Judith Visser studeerde Voedingsleer maar koos uiteindelijk voor het schrijversbestaan. In 2006 debuteerde zij met de spraakmakende roman Tegengif, een snel en realistisch boek waarin het leven van een jonge Rotterdamse prostituee centraal staat. De eerste druk was in een week uitverkocht, en Tegengif won de award voor het beste Rotterdamse Boek van 2006. Haar tweede boek, Tinseltown, verscheen in 2007 en won deze prijs eveneens.
Judith Vissers derde boek Stuk, een literaire thriller, verscheen in 2008. Het boek werd genomineerd voor de Gouden Strop in 2009. In 2011 bracht de Rotterdamse theatergroep Siberia het toneelstuk Stuk op de planken, gebaseerd op Vissers gelijknamige thriller. In 2013 wordt Stuk verfilmd door regisseur Steven de Jong.
Judith is ook de auteur van het Rotterdams Leescadeau van 2008, de Rotterdamse variant van het Boekenweekgeschenk dat in een oplage van 40.000 exemplaren gratis in Rotterdam wordt verspreid.
Judith recenseert Engelstalige literatuur voor Biblion en is regelmatig gastcolumniste in verschillende bladen. Ze woont samen met haar man en honden in Rockanje.
4. Over het het boek
Beantwoord de volgende vragen:
- Een meisje die om het hoekje kijkt van een muur. Dit heeft met het boek te maken dat ze eigenlijk een beetje stiekem achter dat muurtje vandaan komt. dit boek gaat ook over dat ze stiekem weg gaan van hun ouders en ze gaan uit. En dat gebeurt het.
- Ja, judith visser heeft dit opgedragen aan haar moeder. Judith visser zegt in het begin van het boek: ‘dat wat ons verbindt is sterker dan wat ons scheidt!’
- De hoofdpersoon is Mila. Dit merk je doordat je haar gedachten gang leest en ze heel veel voorkomt in het boek.
Mila is een leuke en sociaal meisje. Ze wordt wel snel boos en is erg snel uit op wraak.
- Het verhaal speelt zicht af in Nederland en in Spanje. In Spanje gebeurt eigenlijk het begin van het verhaal. Hier ontstaat het probleem. In Nederland gaat ze verder om wraak te nemen op de daders.
- Het verhaal staat in een chronologische volgorde. Dit maakt het verhaal spannend en hierdoor leest het makkelijk weg. De schrijver heeft het spannend gemaakt.
Achterhouden van dingen. Ze houden achter wie wat heeft gedaan. En hoe ze het gedaan hebben of wat er gebeurt is.
Een terugblik. Dit werd gebruikt om te laten zien wat er in het verleden was gebeurd.
Cliffhanger. Dit werd gebruikt om de spanning in 1 keer hoog te krijgen.
- Het verhaal is uit het ik-perspectief geschreven. Dit verhaal zie je door de ogen van Mila.
- Dit verhaal heeft een gesloten einde. Dit komt omdat alles weer op zijn eigen plek staat. Je weet aan het eind van het verhaal alles over iedereen. En de daders zijn gepakt.
5. Leeservaringen
- Het onderwerp van het verhaal spreekt mij wel aan. Dit komt doordat dit tocht wel heftig is. et verhaal heeft me niet een ander kant van het verhaal laten zien. Dit komt omdat er eigenlijk niet veel hand de hand was. Het verhaal heeft me aan het denken gezet doordat je niet te snel wraak moet nemen. Het verhaal is heel anders gelopen dan ik had verwacht. Ik ben tijdens het verhaal niet echt aan het onderwerp aan het denken gezet. Dit komt omdat je niet weet wat er werkelijk is gebeurt. het onderwerp wordt tamelijk oppervlakkig behandelt. Ze gaan niet echt door op het onderwerp zelf. Het onderwerp vindt ik wel verassend uitgewerkt. Der wordt niet echt kanten van het onderwerp besproken. Nee dit verhaal is het eerste over dit onderwerp.
- Het verhaal bevat genoeg gebeurtenissen om te blijven boeien. Het tempo is redelijk stabiel. Dit tempo is gemiddeld, dus het gaat niet te snel of te langzaam. het verhaal gaat over de gevoelens van de personen. De zit geen nadruk op deze gevoelens. Het verhaal heeft geen indruk op mij gemaakt. Omdat ik weet dat je altijd daarmee moet oppassen. De gebeurtenissen zijn geloofwaardig. Behalve het deel dat ze de ballen van de jongens weg snijden. Dat zie je in het echte leven niet echt gebeuren. De gebeurtenissen zijn bij mij niet herkenbaar. De gebeurtenissen zijn origineel en verassend. Ik heb nog nooit zoiets meegemaakt. Jammer genoeg staat er in het verhaal niet iets wat ik mee zou willen maken.
- De personages zijn erg levendig. Het hadden zo vrienden of vriendinnen van mij kunnen zijn. Ik zal me goed kunnen verplaatsen in de gedachten gang van de hoofdpersoon. Ook kan ik wel na gaan wat ze voelen en denken. De hoofdpersoon is niet echt een heldin voor mij. Want ze heeft niks heldhaftigs gedaan. Het gedrag van de personen is wel bedenkelijk. Alleen de reacties vindt ik iets te snel bedacht en uitgevoerd. Geen van de personen heeft mij beïnvloed. Je krijgt genoeg te horen en te lezen van de verhaalpersonen waardoor je hun gedrag begrijpt. Je begrijpt de personages allemaal goed. Hierbij hoef je niks aan te vullen. Ja de personages veranderen gedurende het verhaal. Dit is begrijpelijker want ze worden volwassener.
De beslissing die ze hebben genomen om wraak te nemen vindt ik niet goed.
- de gebeurtenissen zijn in een logische volgorde geplaatst zijn in het verhaal. Het verhaal is spannend opgebouwd de dingen die het spannend maken zijn wie de moordenaar en wie wat heeft gedaan in het verhaal. De opbouw van het verhaal is goed. Er zijn niet echt meerdere verhaallijnen. Het bevat wel een paar terugblikken. Dit moet omdat je anders het verhaal niet snapt. Het slot is open dus je kan kiezen wat je wilt.
- het verhaal is makkelijk te lezen. Het taalgebruik heeft hier best veel mee te maken. Dit is in kindertaal gemaakt dus leest het makkelijker voor ons. De zinnen lezen makkelijk weg doordat er weinig moeilijke woorden in zitten. Het verhaal bevat niet heel veel beschrijvingen waardoor het tempo hoog blijft. Der zijn vrij veel dialogen, dit leest plezierig.
6.Recensie en eigen mening
"ik wil dit boek een mooie 7 geven: Normaal gesproken lees ik dit soort boeken niet echt, maar ik vond het wel verfrissend om te lezen. Omdat het einde zo’n goede en onverwachte wending heeft en de afwisseling tussen heden en verleden vond ik het echt een goed boek. Ik zou dit boek zeker aanraden voor wie niet vies is van een jeugdthriller!"
bron: booksandkisses.nl
Beoordelingswoorden met uitleg
Verfrissend= het is een vrij nieuw boek met een vrij nieuw onderwerp. Waardoor je het verfrissend te lezen is.
Goede en onverwachte wending= dit komt omdat iedereen denk dat ze is verkracht maar laten blijkt dat ze alleen een klap tegen de boot heeft gehad.
Afwisseling= dit komt omdat er telkens wel een ander stuk van het verhaal naar voren komt.
Aanraden= je raad dit boek aan iedereen aan omdat het een mooi boek is en wat je makkelijk weg leest.
Maak jouw eigen website met JouwWeb